Stuckatörer i generationer

Jag som driver Traditionell Stuckatur Göteborg  Aktiebolag heter Johan Hasselqvist och är Stuckatör i femte generationen 
av släkten Palmqvist.  Jag har ett stort intresse för gamla byggnader, byggnadsvård och kulturhistoriska miljöer.
Jag är murare i grunden och utbildad Stuckatör genom traditionell lärlingsutbildning hos Stuckatörerna Palmqvist.
Nils Palmqvist i hatt och sonen Antoni
Min Farfars farfar Nils Palmqvist föddes år 1865 och växte upp i Malmö.
Där han gick i lära hos den Italienska Stuckatören Antoni Bello. Det här var under stuckaturens glansdagar, 1800-talets andra hälft.

En del av Malmös och Köpenhamns flottare våningar ståtar ännu med originalstuckaturer som är utförda av Nils Palmqvist. Sonen Antoni född 1896 som fick namnet efter Nils Läromästare gick i sin fars fotspår och de arbetade sedan tillsammans.

Inför Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 flyttade far och son verksamheten till Göteborg och här blev de kvar. 

Antoni fick tre söner, Antoni d.y. Helge och Åke som även de fick gå i lära hos sin far.  Så småningom tog bröderna över. 

Stuckatörerna Palmqvist var dominerande vad gäller stuckarbeten i Göteborg med omnejd. Så fortsatte det även för nästa generation Antoni d.y. och Åkes söner, Kusinerna Lars och Mats som även de började i deras föräldrars verkstad som senare blev kompanjoner och drev vidare verksamheten. 2008 fick jag möjlighet att börja som lärling i min farbror Mats och Lars verkstad.
Mats finns tyvärr inte med oss längre men jag och Lars Palmqvist arbetar vidare tillsammans som fjärde och femte generationen Stuckatörer.

Antoni Palmqvist i verkstaden vid Balder Liseberg.